På gården vår i Øvre Eiker er det et rikt planteliv. Her har jeg laget en oversikt over noe av det som finnes på gården og i skogsområdene rundt.

NB! Jeg er bare en amatør og dette er et rent hobbyprosjekt. Feil kan forekomme!!

Klikk på bilder for større utgave.

19. juli 2010

Balderbrå

Balderbrå Tripleurospermum inodorum
August 2008

 

balderbrå, Tripleurospermum inodorum, planteart i kurvplantefamilien. 2–7 dm høy med store blomsterkurver som har gule skivekroner og hvite randkroner. Bladene er findelte. Vokser på næringsrik jord, i åkrer, ved veier og på avfallsplasser, i Nord-Norge ofte på torvtak. Flere former. På havstrand vokser en nærstående art, strandbalderbrå, som har tykke, kjøttfulle blad.

Balderbrå er toårig og sprer seg utelukkende med frø. Den har stor frøproduksjon, i gjennomsnitt ca. 35 000 frø per plante, men planter med over 250 000 frø er registrert. I spiringsåret dannes vanligvis bare en rosett, først neste år utvikles blomster og frø. Deretter dør planten. Balderbrå kan være et brysomt ugress, spesielt i høstkorn og i første års eng. I vårkorn spiller den normalt en underordnet rolle, men dersom jorden ikke pløyes, kan balderbrå være minst like brysom i vårkorn. Dette henger nøye sammen med plantens voksemåte.

Navnet balderbrå skal bety 'Balders øyebryn'.

(Kilde: SNL)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar