På gården vår i Øvre Eiker er det et rikt planteliv. Her har jeg laget en oversikt over noe av det som finnes på gården og i skogsområdene rundt.

NB! Jeg er bare en amatør og dette er et rent hobbyprosjekt. Feil kan forekomme!!

Klikk på bilder for større utgave.

19. juli 2010

Einer

Einer Juniperus communis
August 2010

 

einer, Juniperus, planteslekt i sypressfamilien, trær og busker. 60 arter på den nordlige halvkule. I Nord-Europa bare én art, vanlig einer, brisk, brake, J. communis. Det er en busk eller et lite tre med sylspisse nåler som sitter i 3-tallige kranser på kvisten. Blomstene er enkjønnet, hannblomstene på én busk, hunnblomstene på en annen. Einebæret er en bærkongle dannet av tre skjell som er vokst sammen. Første og andre sommeren er det grønt, men ved modningen den derpå følgende vinter får det et blått overtrekk av utskilt voks.

Einer er det bartre som har den største utbredelse på Jorden. I Norge er den vanlig i skogen og på tørre bakker til langt opp i fjellet, i Jotunheimen til 1730 moh. På fjellet er den liten og krypende og med korte nåler, J. communis subsp.alpina, også kalt var. montana, i lavlandet kan den få treform, var. suecica. Einer kan bli svært gammel, i Nord-Finland er det funnet et eksemplar som var 1070 år gammelt.

(Kilde: SNL)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar