På gården vår i Øvre Eiker er det et rikt planteliv. Her har jeg laget en oversikt over noe av det som finnes på gården og i skogsområdene rundt.

NB! Jeg er bare en amatør og dette er et rent hobbyprosjekt. Feil kan forekomme!!

Klikk på bilder for større utgave.

22. juli 2010

Hegg

Hegg Prunus padus
Mai 2010

 

hegg, Prunus padus, tre i rosefamilien. Bladene er fint sagtannet, blomstene hvite og fruktene svarte steinfrukter med snerpesmak. I Norge vanlig som enkeltstående tre i skogen gjennom hele landet, i fjellet like langt opp som bjørka, og da buskformet og med opprette blomsterklaser. Det regnes med to underarter, vanlig hegg, Prunus padus ssp.padus og fjellhegg, Prunus padus ssp.borealis. Trærne blir sjelden høyere enn 15 m, men kan bli temmelig tykke; i Sogn er målt stammer med 80 cm tverrmål.

Yteveden er lys gul, kjerneveden noe mer brunlig, ofte med gulgrønne årer. Veden er sterk og meget seig. Den anvendes til treskjæring og dreierarbeider, mindre grener og renninger til tønnebånd eller kurvarbeider. Av frukten (heggebær) kan lages vin og likør. Barken ble før brukt i medisinen. Den inneholder bittermandelolje, og også bladene, blomstene og fruktene er rike på dette stoffet. I fersk tilstand avgir materialer av hegg en sterk lukt som minner om karbol.

(Kilde: SNL)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar